Міжнародний день рідної мови

Рідна українська мово,
За тебе кращої для нас немає!
Ти – тренд народу, нації основа,
Ти житимеш! Ми впевнені! Ми знаєм!
Під таким гаслом у школі проходив Міжнародний день рідної мови, який організували і провели вчителі української мови Штандрит О.П. та Дмитришин М.М.
Це відносно молоде свято почало писати свою історію в Україні з 21 лютого 2000 року, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кілька століть.
Імперська влада системно і послідовно витісняла українську мову з ужитку, за допомогою політики русифікації намагались сформувати «совєтскій» народ. Якби імперія таки змогла знищити нашу мову, України, напевно, уже не було б. У цьому переконують слова Лесі Українки: «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію». Адже територію можна відвоювати, а коли вмирає мова, то вмирає і нація.
Учні 6-го,9-го класів підготували рідномовний трендовий блокпост «Вау, рідна мово» (воєнна абетка українця)», наголосили на тому, що мова – запорука існування народу, нації, а сьогодні це зброя, що, як ніколи, жахає ворогів. Своїм виступом передали глядачам непереможну енергію рідної мови, кожного нашого слова, кожної нашої літери:
Як ніколи нам допомагають
До Перемоги наближатися слова!
Нас не зламають, не здолають!
Жива Вкраїна й мова – вічна і жива!
«Солов’їне шоу», у якому взяли участь учні10-11 класів, допомогло збагатити словниковий запас, підвищити орфографічну грамотність, спонукало усіх звернулись до скарбів усної народної творчості.
Учні 7 класу демонстрували свої знання під час вікторини «Ми знаємо українську мову», а п’ятикласники виготовляли лепбук «21 лютого Міжнародний день рідної мови».
Проведені заходи підтвердили, що сила слова безмежна! Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *